Congressen, cursussen & opleidingen voor de bouw, infra en mobiliteit.
Ook interessant voor jou of je collega: Basiscursus Omgevingsrecht
De Omgevingswet is aangenomen in de 1e en 2e kamer en treedt naar verwachting in 2022 in werking. Circa 26 huidige wetten over onder meer milieu, ruimtelijke ordening, natuur, water en bouwen worden teruggebracht naar één wet. Met de Omgevingswet bundelt de overheid de regels voor ruimtelijke projecten. Doel van de Omgevingswet is te voorzien in een overzichtelijke,samenhangende en efficiente regels voor een duurzame ontwikkeling van de fysieke leefomgeving.
Maar wat gaat deze verandering inhouden voor jouw werkzaamheden? Dat leer je in deze verdiepende opleiding Werken met de omgevingswet. Zorg dat je bijblijft en fouten voorkomt, actuele kennis en het kunnen toepassen is juist nu van belang.
Je leert in 5 modules:
Tijdens deze verdiepende opleiding Werken met de omgevingswet staat het persoonlijke leertraject centraal. Wat gaat deze verandering inhouden voor jouw functie en werkzaamheden? Door middel van het combineren van theorie met een casus in de middag leer je de geleerde theorie meteen toe te passen.
Iedereen die werkzaam is aan de opdrachtgevers én opdrachtnemers kant die met de Omgevingswet te maken hebben.
Bijvoorbeeld:
Iedere dag start om 09.30 uur (ontvangst om 09.00 uur) en eindigt om 17.00 uur.
Dag 1
Naar verwachting zal de Omgevingswet in 2022 in werking treden. Maar wat gaat er dan veranderen en misschien wel belangrijker, wat gaat deze verandering inhouden voor jouw functie? Tijdens module 1 van deze verkorte opleiding krijg je een introductie in de
Omgevingswet.
Case: Van Sectoraal naar intergraal met ruimte voor initiatieven
Dag 2 (online)
Rijk, provincie en gemeenten stellen ieder een omgevingsvisie op: een intergrale visie met strategische hoofdkeuzen van beleid voor de gehele fysieke leefomgeving voor de lange termijn. De omgevingsvisie heeft betrekking op alle terreinen van de leefomgeving. Tijdens deze 2e lesdag gaan we dieper in op de omgevingsvisie en welke onderdelen hieronder vallen.
Dag 3
Iedere gemeente stelt een Omgevingsplan op. Dit Omgevingsplan bevat alle regels over de fysieke leefomgeving die een gemeente stelt binnen haar grondgebied. Tijdens module 3 krijg je de hoofdlijnen van het Omgevingsplan uitgelegd. Tevens ga je tijdens de middag zelf aan de slag met de vraag: ‘Welke keuzes worden bij het Omgevingsplan gemaakt?’.
Case: Welke keuzes worden bij het omgevingsplan gemaakt?
Dag 4 (online)
CASE: Hoe schrijf ik een goede omgevingsvisie? Tijdens deze online sessie ga je, onder leiding van docent Guido van Loenen, aan de slag met de praktijkcase.
INTERVISIE: Leren van elkaars expertise
Tijdens een opleiding zijn er vaak een paar onderwerpen of specifieke vragen waar deelnemers het graag over willen hebben, aanvullend op het aangeboden programma en de onderwerpen. Ook kan er behoefte zijn om onderwerpen en specifieke vragen verder uit te diepen. Deze opleiding creëert daarvoor een mogelijkheid in de vorm van een online intervisie. Voor alle deelnemers
wordt een online omgeving gecreëerd waar zij gezamenlijk deze onderwerpen en vragen kunnen bespreken. Die onderwerpen en vragen kunnen in de voorgaande modules, bijvoorbeeld in overleg met de docenten, worden opgehaald en geagendeerd. Op deze manier kunnen de deelnemers gebruik maken van elkaars expertise en ervaringen, en die van de docent
Dag 5 (online)
Tijdens module 4 gaan we dieper in op de Omgevingsvergunningen en het projectbesluit. Op welke manier zal het bevoegd gezag een project uitvoeren? Wat verandert er in het aanvragen en verlenen van vergunningen? En vooral, wat gaat dit voor mijn functie inhouden?
Case: Toetsen van een initiatief aan het Omgevingsplan (bestemmingsplan verbrede reikwijdte)
Dag 6
CASE: Toetsen van een initiatief aan het omgevingsplan; bestemmingsplan met verbrede reikwijdte Tijdens deze online sessie ga je, onder leiding van docent Bert Rademaker, aan de slag met de praktijkcase.
INTERVISIE: Leren van elkaars expertise
Tijdens een opleiding zijn er vaak een paar onderwerpen of specifieke vragen waar deelnemers het graag over willen hebben, aanvullend op het aangeboden programma en de onderwerpen. Ook kan er behoefte zijn om onderwerpen en specifieke vragen verder uit te diepen. Deze opleiding creëert daarvoor een mogelijkheid in de vorm van een online intervisie. Voor alle deelnemers
wordt een online omgeving gecreëerd waar zij gezamenlijke gedurende 2 uur deze onderwerpen en vragen kunnen bespreken. Die onderwerpen en vragen kunnen in de voorgaande modules, bijvoorbeeld in overleg met de docenten, worden opgehaald en geagendeerd. Op deze manier kunnen de deelnemers gebruik maken van elkaars expertise en ervaringen, en die van de docent.
Dag 5
Tijdens de laatste module van deze verkorte opleiding gaan we in op toezicht en handhaving onder de omgevingswet. Tijdens de case gaan we verder in op wat écht belangrijk is bij handhaven. Deze middag sluiten we af met de diploma uitreiking van deze verkorte opleiding.
Case: Handhaven wat echt belangrijk is; prioriteiten stellen, aanschrijven en uitvoering
09.00 Ontvangst met koffie
09.30 Start ochtendprogramma
12.30 Lunch
13.30 Start middagprogramma
16.30 Afsluiting van de module
De dagdelen van het programma worden onderbroken voor koffie- en theepauzes.
09.30 uur tot 12.30 uur
Legal manager en projectleider omgevingsrecht bij Rho adviseurs voor leefruimte.
Business manager Visie en ontwikkeling, Rho Adviseurs
juridisch beleidsmedewerker Omgevingswet en DSO bij Ministerie van BZK via Balance
Projectmanager en Hoofdadviseur Omgevingswet bij Antea Group
mr. dr. ing. Peter de Haan
Advocaat-partners bij PDH Advocatuur en is volledig gespecialiseerd in vergunningverlening en handhaving bij bouwzaken.
In samenwerking met:
La Vie Utrecht
St Jacobsstraat 61
3511 BP Utrecht
Tel. +31 (0)30 234 00 88
09.00 Ontvangst met koffie
09.30 Start ochtendprogramma
12.30 Lunch
13.30 Start middagprogramma
16.30 Afsluiting van de module
De dagdelen van het programma worden onderbroken voor koffie- en theepauzes.
09.30 uur tot 12.30 uur
Je investering voor de 5-daagse opleiding bedraagt € 3.599,- (excl. btw) per persoon. Dit bedrag is inclusief koffie, thee, lunches en toegang tot de online leeromgeving met waardevolle naslagwerken.
Mariska Korewijk
Opleidingsadviseur
Tel: 040 - 2 972 751
Je kunt rekenen op een sterke combinatie van online onderdelen en leren op de leslocatie die samen één geheel vormen en ook op zichzelf een meerwaarde bieden.
De voordelen voor jou:
Lees meer over de blended opzet
Tijdens de opleiding maak je, naast de bijeenkomsten, gebruik van 'Mijn Online Leeromgeving'. Hier vind je (extra) leermaterialen die aansluiten bij de lesbijeenkomsten, zoals video's, artikelen, eventueel huiswerk en verwijzingen naar boeken. Mijn Online Leeromgeving gebruik je ook als netwerkinstrument en voor interactie: alle deelnemers en docenten zijn via de leeromgeving snel te bereiken. Voor aanvang van de opleiding ontvang je een inlogcode voor de online leeromgeving en een uitnodiging om jouw profiel aan te maken.
Naar Mijn Online Leeromgeving
Het Rijk en de koepels van gemeenten, provincies en waterschappen hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe datum voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Met de datum van 1 januari 2022 willen zij extra tijd en ruimte bieden voor een goede invoering van de wet.
Maar waar staan we nu eigenlijk met de Omgevingswet en wat is jouw grootste valkuil bij participatie? Dat legt Stan van Bosbeek, docent SBO, juridisch beleidsmedewerker Omgevingswet en DSO bij Ministerie van BZK via Balance, uit in het webinar Omgevingswet.
Heb je het webinar gemist en wil je deze terugzien? Laat je gegevens achter en bekijk de opname!
Heb jij, samen met jouw collega's, interesse in één van onze opleidingen, maar dan gericht op jullie organisatie, jouw situatie en wensen? Dan is een incompany training zeker interessant! Wij denken graag met je mee, zodat de gezamenlijke leerdoelen van jou en jouw collega's gerealiseerd worden. In overleg bepalen we de inhoud, datum/data, dagindeling(en) en locatie.
Of wil je een incompany voorstel? Neem dan contact op met Guusje Verhoeven.
Via onderstaande knop kun je veilig, eenvoudig en snel inschrijven voor deze cursus. Verzeker jezelf van deelname door op de onderstaande button te klikken.
Leg je deelname vast!
Voor een compleet overzicht van het programma raden wij je aan om de brochure te downloaden. Ter informatie: Opleiding Werken met de Omgevingswet start op Startdatum 11 maart 2021 in La Vie Utrecht!
Heb je een vraag? Neem voor meer informatie contact op met:
Type: | Opleiding |
Prijs: | €3599,- excl. btw |
Datum: | Startdatum 11 maart 2021 |
Locatie: | La Vie Utrecht |
Wil je meer inhoudelijke informatie?
Neem contact op met:
![]() |
Opleidingsadviseur |
![]() |
|
040 - 297 27 51 |